La basílica de la Sagrada Família ha acollit la pregària de Taizé, comptant amb la presència del germà Alois Löser, prior de Taizé i altres membres de la comunitat. També han assistit a l’acte l’arquebisbe de Barcelona, Card. Joan Josep Omella, i els bisbes auxiliars Mons. Sergi Gordo i Mons. Javier Vilanova.
Prop de dues mil persones, especialment joves, han omplert la basílica. També han participat de la trobada diferents autoritats de l’Ajuntament de Barcelona, com Khalid Ghali Bada, comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós de l’ajuntament de Barcelona; Felip Roca, director de Serveis de Relacions Internacionals i Eduard Ibáñez, en representació de la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya.
La trobada ha consistit en una vetlla de pregària amb cants de Taizé i texts de reflexió a l’emblemàtic espai d’Antoni Gaudí.
L’acte ha tingut lloc en el marc del tercer diumenge d’Advent, dins dels actes organitzats amb motiu de la inauguració de la Torre de la Mare de Déu.
Ser comunitat
El director del Secretariat de la Pastoral amb els Joves, Mn. Carlos Bosch, va donar gràcies als membres de Taize per venir a fer la pregària aquí, «és per Catalunya una font d’innombrables gràcies espirituals».
Mn. Bosch va recordar la insistència del Papa Francesc en ser comunitat i va insistir que «cal una comunitat que ens sostingui i ens ajudi a mirar endavant». «La comunitat de Taizé un estímul per conviure amb les nostres comunitats construint ponts i destruint murs, posant-nos al servei dels altres i desitjant ser un».
Deixar-se transformar per Maria
L’arquebisbe de Barcelona, el Card. Joan Josep Omella, va recordar que el més important és entrar en la pregària i que aquesta ens ajuda a entrar en contacte amb el Senyor. Avui ens proposem buscar el silenci, callar i contemplar amb tres signes: la creu, la mare de Déu i Jesús, «l’amic que ens acompanya». En aquest sentit, va convidar els presents a «deixar-se transformar i aprendre a veure el món com el mira el Senyor amb els ulls de Maria», amb «amor i tendresa». «La mare de Déu ens vigila i ens il·lumina el camí, ens ensenya a mirar amb ulls atents», va dir.
Comunitat de Taizé a Barcelona
Barcelona ha estat i és una ciutat acollidora, on la comunitat de Taizé ha viscut molts moments. Un d’ells va ser la Trobada Europea de Joves a Barcelona l’any 2000 i la pregària amb els germans de Taizé a la basílica de Santa Maria del Mar l’any 2018.
Taizé és un referent ecumènic de trobada de cristians de diferents denominacions. Un cop més, la basílica de la Sagrada Família ha estat un espai d’acollida, de pregària, de preparació per Nadal i de convivència.
Fotografies de Ramon Ripoll