Delegació
Secretariat Pastoral de Joventut de la Diòcesi de Barcelona - Esglèsia Jove Barcelona

“L’amor no s’acaba mai, perquè Déu és Amor, i si s’acabés, Déu s’acabaria.” Així va començar el segon Cafè Youcat de la temporada, amb Maria José Torroja al capdavant de molts joves, impacients per conèixer un tema que fins fa poc era un gran desconegut.

Maria José Torroja, es advocada letrada del Tribunal Eclesiàstic i experta en nul·litat matrimonial canònica. Va poguer participar al Sínode de la Família al 2015 i porta ja molts anys treballant en processos de nul·litat matrimonial. La seva experiència l’ha portat a descobrir una realitat molt necessitada de Déu i de ser curada. 

NUL·LITAT O DIVORCI?

Abans que res, Maria José va aclarir la diferència entre divorci i nul·litat matrimonial, i és que en el primer cas el jutge declara la dissolució del matrimoni, mentre que en la nul·litat matrimonial l’Església declara que el matrimoni en qüestió no ha existit mai en el cor de Déu. 

Sorprenentment per alguns, la seva afirmació va ser que qualsevol parella que tingui dubtes sobre si el seu matrimoni és nul, té la obligació de consultar-ho amb el sacerdot.

Al parlar sobre els fills d’aquests matrimonis nuls, amb tota confiança va explicar que són fills molt estimats per Déu, i que són cuidats especialment per Ell.

LA SENTÈNCIA

Dels processos de nul·litat, tant hi ha hagut casos que han resultat ser matrimonis nuls com casos que s’han confirmat com a matrimonis vàlids sense dubte.

Tot i la seva extensa experiència com a jutge, no va dubtar ni un segon en insistir als joves que en cap cas ningú és qui per jutjar la situació d’un matrimoni divorciat ni nul. Cada cas és un món i només Déu coneix l’interior del cor de les persones implicades en la ruptura i per què s’ha donat així. Un 70% dels matrimonis s’estan declarant com a nuls.

UN CAMÍ DE SANACIÓ

I no tot s’acaba amb aquest percentatge tan elevat! Recentment, Maria José ha impulsat Custòdia Cordis, fundació catòlica que es dedica a l’acolliment de famílies trencades dins l’església catòlica. Es parteix del procés de nul·litat com a mitjà d’evangelització i amb un format acadèmic, ja que donen molta formació a famílies i joves. És un projecte amb molt futur i molt necessari, dirigit a la sanació de famílies i matrimonis trencats, i preparar els joves per fer un discerniment que els prepari pel matrimoni amb la persona adequada.

“Els futurs matrimonis depenen de que es faci un bon discerniment en el noviatge” i “una de les coses més importants en la parella és que hi hagi pau i no dependència” són frases que ha dit Maria José Torroja dirigides als joves, que formen part del futur.

ESPERANÇA

Tot i la situació actual, Maria José Torroja va arribar al cor dels joves transmetent una esperança única de qui confia en Déu per portar a terme projectes per encarar aquesta realitat.

El seu consell final va ser “quan en un matrimoni les coses vagin malament, un ha de mirar enrere al seu consentiment, al “sí, vull” que es va donar a la celebració del Sacrament el dia del casament. És per això qué és tan important fer un bon discerniment al noviatge per poguer dir un SÍ lliure i confiat que porti a l’amor que no s’acaba.”

 

Comparteix a:

 

També et pot interessar...

ESGLÉSIA JOVE - SIJ